Een goed sociaal leven is pas goed voor je gezondheid

Een goed sociaal leven is pas goed voor je gezondheid
november 14, 2017 Sharon
In connectie, een mooiere wereld, soulfood, voeding

In mijn vorige bericht deelde ik waarom ik Voedzo heb laten gaan, en deze nieuwe website gestart ben. Het voelde als teveel anders, teveel nieuw, tijd voor iets nieuws. Mijn passie ligt nog steeds bij gezonde voeding, maar ook bij een heleboel andere gezonde dingen.

Het is me altijd een raadsel geweest waarom mensen zoveel waarde hechten aan gezond eten, maar zich daar enorm druk over konden maken. Weten die mensen dan niet dat stress meer afbreekt dan voeding opbouwt? Doe je het voor niets? Ik houd van effectief bezig zijn, dus ik snapte het oprecht niet.

Toen leerde ik dat sociale contacten, connectie en écht gekend zijn nog veel meer doet dan voeding ooit kan doen. De reden dat ik mijn hele Voedzo reis heb omgegooid, is omdat ik door leren en ervaren hoe een goed sociaal leven er eigenlijk uitziet, en wat dat doet voor je hart, ik opeens ontdekte dat dat onbeschrijflijk veel meer waard is dan goede voeding ooit kan doen.

Raak nu niet beledigd, gezonde voeding is leuk en belangrijk. Maar gewoon niet het belangrijkste in het leven. Het mooie is, het kan heel makkelijk samen. Het is geen of/of. Het is en/en.

Ik las van de week mijn favoriete magazine, Psychologie Magazine en daar stond een mooi artikel over goede, diepe relaties en het effect op je gezondheid. Het is een toffe issue, dus als je houdt van dit soort onderwerpen – aanrader. Er staat beschreven hoe sociale relaties een grote invloed uitoefenen op onze lichamelijke gezondheid. Een rijk en bevredigend sociaal leven heeft écht positieve effecten op ons lichaam. Wat zij noemen: lagere ontstekingswaarden, lagere bloeddruk, gezondere stofwisseling, minder kans op verkoudheid, minder kans op hart- en vaatziekten.

En eenzaamheid, slechte, stressvolle relaties leiden juist tot meer psychische ziekten en lichamelijke kwalen. Ze schrijven dat een ongelukkig huwelijk de kans op ziekte met 35% verhogen (wow) en ons leven met gemiddeld 4 jaar verkorten. Zwakke sociale banden geven een verhoogd risico van ten minste 50% op vroegtijdig overlijden, ten opzichte van mensen met sterke sociale banden. Dit is vergelijkbaar met het effect van 15 sigaretten per dag.

Het is verder een heel boeiend, tof artikel over het verdiepen van relaties, dus nogmaals – koop het als je dat interessant vindt. (geen gesponsord bericht, je weet dat ik daar niet aan doe).

Precies dit. DIT. Dit is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, ervaren en man wat ben ik tot leven gekomen, nog meer dan daarvoor. Daarom ben ik er zo enthousiast over en heb ik alles omgegooid.

Want naast de positieve gezondheidseffecten, wat is het toch ontzettend fijn en plezierig als je écht het gevoel hebt te leven, te genieten en echt gelukkig kunt zijn 🙂

Gezonde voeding heeft voor mij een plek gekregen in het grotere plaatje, nog steeds onderdeel van mijn passie, en nog zoveel meer 🙂 Hier wil ik over schrijven en delen – ook hoe je dit overbrengt als ouder zijnde.

Ik vind het geweldig mooi.

Tot de volgende keer weer 🙂

Comments (8)

 1. izerina 6 maanden geleden

  Wat helemaal leuk voelt, is iets gezonds maken en een beetje naar een buurvrouw of vriendin brengen.

  • Auteur
   Sharon 6 maanden geleden

   Jaa zo leuk is dat! Tof!

 2. Johanna 6 maanden geleden

  Jee wat een heerlijke inzichten voor je, als ik je verhaal lees voel ik jou blijdschap dat is erg leuk. Ik wil ook vaak gezellig vrienden over de vloer maar als het dat eenmaal zover is ervaar ik toch nog meer stress over bijvoorbeeld de hapjes en of ik wel iets leuks te vertellen heb en niet alleen maar achter mijn kinderen aan mag rennen…dus hierin nog zeker leerpunten voor me, loslaten….

  • Auteur
   Sharon 6 maanden geleden

   Ahhh <3 Het wordt steeds makkelijker.. <3 Herkenbaar hoor!!! <3

 3. annemieke 6 maanden geleden

  ik deel hem op mijn vrouwengroep

  • Auteur
   Sharon 6 maanden geleden

   Ah wat leuk <3 En zo waar <3

 4. Corinne 6 maanden geleden

  Super leuk om jouw enthousiasme te voelen in jouw tekst! En ook jouw nuchtere insteek. Voeding is voor mij ook onderdeel van een groter plaatje. De struggle met pds en intoleranties heeft me wel meer bewust gemaakt en helaas ook iets meer van plezier ingeruild voor stress tav voeding. En ook bewust gemaakt van sociale steun van familie en vrienden tav keuzes die je daarin maakt. Dus zo komt het toch weer bij elkaar!

  • Auteur
   Sharon 6 maanden geleden

   Ha wat leuk, precies!!! Ieder z’n eigen pad en omweggetjes, heerlijk! Succes met je pds en intoleranties, dat zal niet altijd makkelijk zijn <3 Heel fijn om ook jouw positieve insteek te lezen, dat zal zeker helpen <3 xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*