Mijn 2 meest simpele tips om minder suikerbommetjes te eten & drinken

Mijn 2 meest simpele tips om minder suikerbommetjes te eten & drinken
december 27, 2017 Sharon
In voeding

Heb jij een suikerbeestje in je? Of een suikerbeest? Met hoofdletters misschien? En denk je dat het nooit goed gaat komen met jou en chocolade, taart, koek, wat dan ook? Dat zodra jullie samen zijn, er nooit balans mogelijk is?

Ik heb goed nieuws. Het kan wel. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar met de juiste tools kun je dat suikerbeestje temmen, toch af en toe genieten, maar zonder extremen. Het zal een beetje oefenen zijn, maar iedereen kan het leren. Ook jij.

Dat weet ik, omdat ook ik het heb geleerd. En als ik het kan, kan iedereen het. Ik was de typische giga zoetekauw, ik dacht dat ik niet zonder suiker kon leven (dat hoeft op zich ook niet) en ik dacht dat ik het nooit zou leren om gewoon ‘normaal’ een koekje of een chocolaatje te kunnen eten. Ik vroeg me altijd af waarom sommigen mensen het wel konden en ik niet. Ik ontdekte echter dat iedereen het kan leren en ik ontdekte dat iedereen dus zo iemand kon zijn, die er geen moeite mee heeft. Zo iemand wilde ik ook zijn! En dat is gelukt.

Vandaag deel ik mijn 2 meest simpele tips om minder suiker te eten. Natuurlijk zijn er nog wel meer dingen te bedenken, bijvoorbeeld buiten de deur, maar het is juist handig om ergens te beginnen en vanuit daar verder te bouwen 🙂

Dat innerlijke suikerbeestje temmen kun je echt leren.

  1. Eet alleen ‘lekkers’ wanneer je dat lekkers een 10 geeft. Dit is soms even oefenen, omdat we niet altijd goed weten wat we nu eigenlijk echt lekker vinden en wat niet. Terwijl je bezig bent met lekkers eten, oefen je dit dus. Waarschijnlijk kun je wel bepaalde dingen bedenken die echt bovenaan je lijst staan van lekker zoet. Spreek nu met jezelf af dat je alleen je 10en nog het eten waard zijn. Tenslotte, als je minder suiker wilt eten en je eet een keer suiker, laat het dan op z’n minst iets heel erg lekkers zijn waar je echt van geniet! Bijvoorbeeld, ik ben niet heel gek op taart, maar een goede cheesecake of mokkataart vind ik wel heel lekker. Als de keuze op een verjaardag dan slagroomtaart en appeltaart is (dat krijgt van mij een 6+ denk ik, zeker als het uit de winkel komt) dan hoef ik het niet. Als ik taart eet, dan doe ik het goed. Sinds ik in m’n hoofd cijfers geef aan snacks en traktaties, merk ik dat ik veel dingen lager waardeer dan ik in eerste instantie dacht. Dat maakt het een stuk makkelijker om dingen te laten staan.
  2. Als je besluit iets lekkers te eten, koop dan iets wat je een 10 geeft en in een kleine portie. Bijvoorbeeld een klein reepje chocolade (of zoek iemand om mee te delen) of een los verpakte koek. Als je moeite hebt met portiecontrole rondom koekjes, zorg dan dat er geen 5 verschillende pakken liggen met de allerlekkerste koeken. Dan maak je het jezelf ook wel heel moeilijk. Of, koop de hoeveelheid die voor één week genoeg is, en forceer jezelf pas de week erna iets nieuws te kopen. Dan kun je zelf verdelen hoe je dat eet, maar op = op. Het hele idee is dat je in de winkel veel betere beslissingen voor jezelf kunt maken dan wanneer je ‘s avonds op de bank ploft en een zware dag hebt gehad en het koud hebt en het buiten regent en je favoriete show op is, of je je juist verveelt. Neem de beslissingen in de winkel (met gevulde maag).

Wil je ook suiker in balans kunnen brengen in je voedingspatroon? Laat mij je helpen 🙂 Klik hier voor Sugar Coach.

Liefs, Sharon

Comments (8)

  1. Sanne 5 maanden geleden

    Wat een goed verhaal weer!
    Je voorbeeld met taart ook. Ik heb 25 collega’s en de meeste trakteren op taart/gebak als ze jarig zijn 2 per maand dus ongeveer). Slagroomtaart sla ik altijd over, die krijgt nog geen 5 van mij. Vlaaien ben ik ook niet dol op. Maar als men Friese oranjekoek van de plaatselijke bakker heeft, eet ik mijn vingers er bij op, verrukkelijk is die. Het probleem is echter dat die nogal vaak op de koffietafel staat… En iedere maand taart vind ik ook wat overdreven. Ik probeer het altijd wat af te wegen; heb ik de laatste dagen eigenlijk al teveel gegeten? Of komt er nog een feestje oid aan? Dan bedank ik voor de taart. Zo niet, dan ga ik lekker smullen 🙂

    • Auteur
      Sharon 5 maanden geleden

      Ah zo mooi beschreven, leuk om mee te lezen hoe je die afweging maakt 😀

  2. Diana 5 maanden geleden

    Geweldig! Alleen voor 10-en gaan 😀

  3. Mar// 5 maanden geleden

    Goede tips!ik zelf ga vanaf een 8. 🙂

    • Auteur
      Sharon 5 maanden geleden

      Ha leuk dat je het ook gebruikt 😀

  4. dini 5 maanden geleden

    bij mij gaat dat ook wel ongeveer zo…ik ben al een tijdje van de suiker af maar een goede kleffe browni of alles wat daar op lijkt vind ik een 10+ dus dat neem ik en geniet er ten volle van….komt maar hooguit 1 of 2x per jaar voor dus dat is te doen

  5. Maureen 5 maanden geleden

    En een geweldig avontuur levert dat op. Fiets geregeld de hele stad af voor de allerlekkerste taartjes, haha, super!

    • Auteur
      Sharon 4 maanden geleden

      Haha late reactie, maar dit vind ik zo leuk! Heerlijk!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*