Waarom het niet van levensbelang is hoeveel suikerklontjes er in een fles ketchup zitten

Waarom het niet van levensbelang is hoeveel suikerklontjes er in een fles ketchup zitten
oktober 25, 2017 Sharon
In voeding

Vandaag wil ik jullie graag vertellen hoe je kunt zien hoeveel suikerklontjes er in ketchup zitten en hoe je dit in perspectief kunt plaatsen. Al jaren zien we natuurlijk de suikerklontjes shockerende beelden voorbij komen, maar uiteindelijk kun je hier ook weinig mee. Want wat zegt het nu eigenlijk?

Ik neem de Heinz Tomato Ketchup van 400 ml.

Volgens mijn kinderen is dit de enige ‘echte’ ketchup (waar ze mee bedoelen dat dit de enige is die naar Amerikaanse ketchup smaakt).

De ingrediënten zijn als volgt:
Ingrediënten: Tomaten (148 g per 100 g tomato ketchup), azijn, suiker, zout, specerij- en kruidextracten (bevatten SELDERIJ), specerij.

Je ziet dat er suiker in zit, door het woordje suiker bij de ingrediënten. Omdat de ingrediënten op volgorde staan van veel naar weinig, kan ik zien dat er meer tomaten in zitten dan suiker, en meer azijn dan suiker. We kennen natuurlijk de smaak van azijn, en wanneer ik de ketchup proef, overheerst die smaak niet. Dus, veel toegevoegde suiker kan er niet echt inzitten. Maar er zit wel wat in.

Dit zijn de voedingswaarden per 100 gram:
Energie 435 kJ (102 kcal)
Vet 0,1 g
Waarvan verzadigd < 0,1 g
Koolhydraten 23,2 g
Waarvan suikers 22,8 g
Eiwitten 1,2 g
Zout 1,8 g

Een suikerklontje weegt 4,4 gram.

Het aantal suikerklontjes per 100 gram is 22,8 / 4,4 gram = 5,18 klontje.

Deze fles ketchup is 460 gram.

Het aantal klontjes in die hele fles is 5,18 x 4,6 = 23,8 klontje suiker.

Dit is een normaal formaat ketchup, dus je kunt je voorstellen wanneer mensen zeggen dat ketchup wel 45 klontjes suiker kan bevatten, ze dan waarschijnlijk echt van een literfles ketchup uitgaan. Ik weet niet of die bestaan.

Zo. We weten nu dat mijn fles ketchup 23,8 klontje suiker bevat.

Een groot deel van die suiker is afkomstig uit tomaten. Er zitten namelijk heeeeul veeeeeul tomaten in ketchup 😉 In dit geval 150 gram tomaat per 100 gram ketchup.

Ketchup zonder tomaten kan niet.

Goed. Dan zijn we nog niet klaar natuurlijk.

Mijn kinderen eten patat op de Amerikaanse manier. Met ketchup. Ze kijken vol afgrijzen naar patat met mayo.

Wanneer ik mijn kind wat ketchup geef bij die patat, is dat ongeveer 15-20 gram ketchup. Dat is 4,6 gram per portie. Ofwel, 1 klontje suiker. Inclusief de suiker van die tomaten.

En dat eens in de 2-3-4 weken?

Je zult begrijpen dat dat geen ware bedreiging is voor de suikerinname van mijn kind.

Dat ze op jaarbasis geen vuilniszakken vol aan suiker eten, alleen maar omdat de ketchup zoveel suiker bevat.

Er zijn andere dingen, waar ik wel veel beter oplet. Er zijn producten die wél serieus wat regulering nodig hebben. Waar wel ontzettend veel suiker in zit – per portie. Zodat hun tanden gezond blijven en ze minder kans hebben op overgewicht. En dat geldt ook voor mij.

Ik heb het over frisdrank, vruchtensap, snoep, koek, chocolade, cake en taart. Daar komen die flinke klonten suiker binnen.

Hoewel er een aantal merken minder suiker in hun ketchup hebben, ga ik voor dat ene klontje in de paar weken niet mijn kind de ‘echte’ tomatenketchup ontnemen, die ze zo lekker vinden.

Dit is voor mij óók balans 🙂

Liefs, Sharon

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*